Konstmuseet Ateneum och Åbo konstmuseum publicerar diger bok om Carl Larssons liv och produktion
16.09.2011

 

Konstmuseet Ateneum och Åbo konstmuseum utger i samband med utställningarna av Carl Larssons (1853–1919) verk en diger bok om konstnärens liv och produktion. Utställningen Carl Larsson – Drömmar om harmoni på Åbo konstmuseum pågår 16.9.2011–8.1.2012 och är en av höjdpunkterna under kulturhuvudstadsåret Åbo 2011. Utställningen På spaning efter det goda livet presenteras i Konstmuseet Ateneum 10.2–29.4.2012. Den svenske mästarens högt älskade målningar för oss till bardomens lugna söndagsstämningar och familjen Larssons idylliska hem i Grèz-sur-Loing i Frankrike och i Sundborn i Sverige.

Boken Carl Larsson presenterar en mångfasetterad konstnär, som outtröttligt strävade efter att nå fram till sin dröm, samt hans närmaste och hans livsmiljö, som starkt påverkade hans verk. Boken omfattar drygt 200 sidor och innehåller fem expertartiklar, en biografi över konstnären och en stor mängd bilder av hans verk.

I artikeln Carl Larsson, allkonstnär och skapare av ett svenskt ideal berättar Carl Larsson-forskare, docent Torsten Gunnarsson om Larssons liv och presenterar hans mångsidighet i fråga om såväl större som mindre konstnärliga uppdrag. Kulturredaktören och författaren Lena Rydin behandlar i sin artikel Karin Larsson – djärv modernist och Carl Larssons musa hustrun Karins roll i konstnärens liv. Akademiforskaren FD Tutta Palins artikel heter Carl Larssons människor: presentationssätt och livsstilsval och fokuserar på Larssons porträtt och interiörer. Professorn i konsthistoria vid Indiana University Bloomington, FD Michelle Facos granskar i artikeln Ett Hem, Lilla Hyttnäs och socialdemokratin Larssons bildverk Ett Hem och hans betonande av jämställdheten. I den sista artikeln blickar Konstmuseet Ateneums amanuens Timo Huusko bakåt och berättar om de första Carl Larsson-utställningarna i Finland som arrangerades på Åbo konstmuseum och Konstmuseet Ateneum år 1913.

Carl Larsson-boken har redigerats av Timo Huusko. För den grafiska planeringen svarar Minna Luoma. Alla texter finns på både finska och svenska, och dessutom ingår uppgifter om verken samt ett sammandrag på engelska.

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2018