Träffa konstnärerna: Persijn Broersen & Margit Lukács 26.11
23.11.2015

TRÄFFA KONSTNÄRERNA

Persijn Broersen och Margit Lukács berättar om sitt verk och sitt konstnärliga arbete torsdag 26.11 kl. 14 på Bildteatern (Slottsgatan 54). Språket är engelska och alla intresserade är välkomna. Fritt inträde.

PERSIJN BROERSEN & MARGIT LUKÁCS: MASTERING BAMBI
27.11.2015–17.1.2016

Mörkrummets sista utställning i år är det holländska konstnärsparet Persijn Broersens & Margit Lukács verk Mastering Bambi (2010). Det baserar sig på Walt Disneys klassiska animationsfilm Bambi från år 1942. Broersen och Lukács har eliminerat skogens alla djur ur valda delar av filmen. Kvar blev en enda huvudrollsinnehavare, den orörda vilda naturen med sina egna lagar.

Natursceneriet med sina alltuppslukande vattenfall, skyhöga träd och illavarslande horisonter väcker vördnad, och frånvaron av levande varelser gör att betraktaren fokuserar på såväl naturkrafternas skrämmande storhet som landskapets små detaljer. Kompositionerna påminner om romantikens landskapsmålningar som betonade högstämda naturupplevelser, och den förtrollande skogen kan också tolkas som en romantisk utopi om ett harmoniskt och oförstört naturtillstånd. Även Disneys synsätt var starkt influerat av romantikens uppfattning att civilisationen och teknologin var ett hot mot naturen, där människans framfart rubbade skogens status quo.

Disneys Bambi baserar sig ursprungligen på österrikaren Felix Saltens bok Bambi. En levnadshistoria från skogen (1923), som förbjöds av Adolf Hitler. I Saltens bok var naturen – och allegoriskt också det omgivande samhället – emellertid dystrare än i Disneys version: en arena för våld, död och darwinistisk kamp. Broersens och Lukács version bibehåller Disneys anda men gör naturen till en annan verklighet, en konstuktion på vilken betraktaren kan projicera sina egna fantasibilder. Den filmanpassade musiken till Mastering Bambi inbjuder till tolkningar och är komponerad av Berend Dubbe och Gwendolyn Thomas på basis av filmen Bambis soundtrack.
 

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2018