MÖRKRUM
Anssi Kasitonni
7.6.–15.9.2019
Anssi Kasitonni är en mångsysslare inom konsten och hans kortfilmer i hemvävd anda representerar för mången själva kärnan av kasitonnistilen. Filmerna är gjorda på konstärens ägor i Sahalax med traditionell teknik som är både tålamods- och tidskrävande. Kasitonni är en uppfinningsrik hantverkare som utnyttjar och för sina ändamål anpassar de mest olika material, föremål och idéer, vilket är ett centralt element i hans konstnärliga arbete. Den hurtiga och avväpnande gör-det-själv-stilen och frånvaron av konstnärliga myter och svåra tolkningar har gjort honom till en kultperson och också lyft fram hans konst bland den stora allmänheten.

Kasitonnis produktion knyter ofta an till populärkulturen i slutet av 1980-talet, dess estetik och camp-anda. Den största inspirationskällan är de tecknade serier, figurer och fenomen som konstnären lärde känna i sin barndom och under de avgörande ungdomsåren. Kameraåkningarna, specialeffekterna och fordonen i Kasitonnis filmer har sina förebilder i åttiotalsklassikerna men också i de hemmavideor som konstnären som barn gjorde tillsammans med sin bror. I Mörkrummet visas under sommaren Kasitonnis nyaste verk, Saladdin Castique (2018) och Sakke (2018), som i känd stil bjuder på episka motiv samt fart och farligheter.
 
Saladdin Castique (5,40 min.)
En bärplockare vandrar i skogen och hittar en fransk salladsdressingsflaska i en skräphög. Fram kommer anden i flaskan och ger mannen tre önskningar. Mannens önskningar är ganska traditionella, men han använder sig hela tiden av ett ohyfsat språk. Anden blir trött på att lyssna på sådant tal och till sist får mannen en näsbränna.

Sakke (8 min.)
Sakke är en snowboardåkare som tillsammans med sin kamrat tänker göra en film om sig själv. Han är också världens första radiostyrda brädåkare.

Anssi Kasitonni (f. 1978 i Filppula) avlade bildkonstnärsexamen vid Konstinstitutet i Lahtis. Hans produktion omfattar bland annat kortfilmer och skulpturer som skapats med många olika tekniker och inspirerats av populärkulturen och subkulturerna. År 2011 tilldelades Kasitonni Ars Fennica-priset och verk av honom har ofta presenterats såväl i den inhemska konstvärlden som på utländska festivaler. Förutom som konstnär är han också känd som kurator, musiker, skejtare och snowboardåkare.

Utställningen har fått understöd av Undervisnings- och kulturministeriet.

www.anssikasitonni.com
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019